ריף מלאווי
אגם מלאווי באפריקה ממוקם בגבול שבין מלאווי, מוזמביק וטנזניה. אגם מלאווי מאופיין בהרכב מים דומה מאוד להרכב מי הכנרת ומי התהום בישראל, וככזה הדגים החיים בו מסתדרים היטב במי הברז בישראל. באגם מלאווי חיים מעל 500 זני ציקלידים.
הציקלידים הם דגים טריטוריאליים, מהם אינם דגים טורפים כפי שנהוג בטעות לכנותם בחנויות, כלומר הזכרים נוהגים לחיות בטרטוריה מוגדרת -להבדיל מדגי להקה-. לאחר שהציקליד בחר לעצמו טריטוריה והתמקם בה, הוא שומר עליה מציקלידים אחרים. דג שמנסה לפלוש לטריטוריה של דג אחר, עשוי להיתקל בתגובה אגרסיבית ולפעמים גם לקבל נשיכה, מכאן ההתייחסות אליהם כדגים טורפים.
רק נקבות הנענות לחיזור מוזמנות אל תוך הטריטוריה. אולם, כאמור הם אינם טורפים. רוב סוגי הציקלידים באגם מלאווי הם דגים צמחוניים הניזונים מאצות וממזון צמחי, אולם כשמזדמן להם הם אוכלים גם בשר -בעיקר של פגרים שניקרו בדרכם-. לצורך בניית האקוהטופ שלכם בחרנו ציקלידים ממשפחת המבונות.
הבחירה אינה שרירותית והיא מתבססת על כמה תכונות המייחדות את המבונות: 1.המבונות אינן מתפתחות לממדים גדולים מאוד. 2.המבונות חיות בקבוצות אוכלוסיה צפופות בלא חיכוך ומריבות – כלומר הם מסתדרים גם עם טריטוריה קטנה – עובדה המאפשרת להגדיל את מספר הדגים באקווריום שלכם. 3 .ואחרון חביב מאוד, המבונות מאופיינות בכך שהן מגדלות את הצאצאים שלהם בתוך הפה. הנקבות אוספות את הביצים המופרות לפה ושומרות עליהן עד לאחר הבקיעה ולעיתים למשך מספר ימים לאחר הבקיעה.
באופן זה יש סיכוי ניכר שגם באקווריום מאוכלס בצפיפות חלק מהשרצים החדשים ישרדו. בנוסף למבונות המרהיבות ביופיין והמהוות את הבסיס לאכלוס האקווריום, יש צורך להשלים את האוכלוסייה בכמה דגי שרות בהם חתולי קרקעית שתפקידם לנקות את ההפרשות וריקבונות המצטברים על הקרקעית ודגים אוכלי ירוקת המנקים את זגוגיות האקווריום מהירוקת על מנת שנוכל ליהנות מהחיים השוקקים באקווריום.
האקווריום ציקלידים
כאשר אתם מחפשים אקווריום חדש חיפשו ככזה האקווריום בנוי בשלמות, מאוזן וכולל את כל מערכות התמיכה הנחוצות – באיכות מרבית ועם אחריות מקיפה ל 24 חודשים. הקפדה על הוראות הטיפול והתחזוקה יבטיחו שנים רבות של פעולה תקינה של האקווריום.
הצבת האקווריום בחירת המקום להצבת האקווריום חשוב ביותר. אנא הקפידו על הכללים הבאים: .
1- יש להציב את האקווריום במקום ישר, לוודא באמצעות פלס מים שהשולחן והאקווריום ישרים ומפולסים.
2- את האקווריום מקמו במיקום בו אינו חשוף לקרינה ישירה של שמש, תנור חימום או משב אויר של מזגן
3- יש למקם את האקווריום במרחק של כ 2 ס"מ מהקיר על מנת לאפשר מעבר חוטי החשמל של המכשור מהאקווריום לארונית.
4- לאחר שהצבתם את האקווריום במקומו, והאקווריום יושב היטב ע"ג השולחן ניתן להשלים את מלאכת העיצוב. עיצוב האקווריום האקווריום הגיע אליכם כשהוא מעוצב חלקית ומכיל רקע מובנה המודבק לגב האקווריום וכן מצע בקרקעית.
את הסלעים המיועדים לבניית הריף שלחנו בנפרד על מנת למנוע פגיעה באקווריום. עיצוב סלעיה עצבו את הסלעים בגב האקווריום כך שהם ישבו יציבים, השתדלו ליצור חללים )מערות( רבות ככל האפשר בין הסלעים. מערות אלה משמשות טריטוריות מחיה לציקלידים והן חשובות ביותר על מנת להבטיח מערכת יחסים תקינה בין הדגים החיים באקווריום.
מילוי מים לאחר שסיימתם לעצב את הסלעים הגיע הזמן למלא מים באקווריום. מים יש למלא בעזרת צינור אותו מכניסים לתוך המסנן, בזרימה איטית על מנת למנוע פיזור המצע. עד אשר המים מגיעים לקו האדום במדבקה ליד המסנן.
הפעלת האקווריום כעת האקווריום מוכן להפעלה, הכניסו לחשמל את התקעים של המשאבה, המחמם ומערכת התאורה. בימים הראשונים תאורה – רצוי להדליק את התאורה למשך 14 שעות ואף יותר – זה מאיץ את תהליך בניית הבקטריה החיובית באקווריום, שבלעדיה לא נוכל לאכלס דגים באקווריום.
טמפרטורה – בתוך יומיים מההפעלה טמפרטורת המים מתייצבת על 26 מעלות. שינוי בטמפרטורה יש לעשות לאט. שינוי טמפרטורה נמשך זמן רב – לאחר שינוי הכיוון במחמם יש להמתין 8 שעות לפני שמודדים שוב את טמפרטורת המים.
תנאים סביבתיים עשויים להשפיע מאוד, בקיץ בשעות היום ללא מזגן בבית טמפרטורת המים עשויה לעלות מעל 26 מעלות ולנו אין שליטה על כך.
בבתים שאינם מבודדים כראוי אובדן חום מהאקווריום מהיר מיכולת המחמם לחמם את המים. אכלוס הדגים כעבור שבועיים מהפעלת האקווריום אנו נספק לכם את הדגים. במידה ודחיתם את התקנת האקווריום, אנא ידעו אותנו. האקווריום זקוק לשבועיים לפחות כדי לפתח מושבה בסיסית של בקטריה. ללא בקטריה זו סיכויי הדגים לשרוד באקווריום נמוכים מאוד.
לידיעתכם: גורם התמותה מספר 1 בדגי נוי הוא אכלוס האקווריום בטרם עת. השוואת טמפרטורה הדגים ארוזים בשקית עם חמצן. הניחו את השקית כך שתצוף בתוך האקווריום למשך 1/2 שעה לפחות לשם השוואת הטמפרטורות בין המים בשקית למים באקווריום.
השוואת כימיקלים פיתחו את השקית, וגלגלו את שולי שקית הניילון כך שהשקית תצוף פתוחה על המים. כעט הוסיפו לתוך השקית כוס אחת של מים מהאקווריום כל 10 דקות, במשך 40 דקות עד שעה -כל המרבה הרי זה משובח-. פעולה זו מיועדת להרגיל את הדגים למבנה הכימי של המים באקווריום -חומציות, קשיות, רמת אמוניה וכו..-כעת הוציאו את הדגים מן השקית בעזרת הרשת ושחררו בעדינות באקווריום – 3-2 דגים בכל פעם ולא יותר בבקשה -הרבה דגים ברשת יחד יגרום לפציעת דגים ולפגיעה בריריות המגנות על גוף הדג-. את המים שנותרו בשקית שיפכו לכיור.
לידיעתכם: גורם התמותה מספר 2 בדגי נוי הוא שחרור מהיר מדי של דגים לאקווריום. בתחילה הדגים עדיין בהלם. לוקח להם מספר שעות להסתגל למים ומספר ימים להסתגל לסביבה החדשה. בשלב הזה לאחר ששחררתם את הדגים עדיף לכבות את האור ולהניח להם לנפשם עד הבוקר.
אסור להאכיל אותם בשלב הזה. ביום השני אפשר להפעיל תאורה מלאה -8 עד 10 שעות ביממה-. כדאי לנסות להאכיל – כמות קטנה לניסיון, להתבונן האם כולם יוצאים לאכול ? להאכיל שוב כמות קטנה בערב.